ارتباط موثر با دیگران (11 تکنیک شگفت انگیز)

ارتباط موثر با دیگران (effective communication) نیازی است که ما تقریباً در هیچ مرحلهای از تحصیل یاد نمیگیریم. در واقع معمولاً فکر میکنیم ارتباط غریزی و ساده است؛ اما وجود این همه سوءتفاهم و ناسازگاری در روابط بینفردی در خانوادهها و محل کار نشان میدهد که جایی برای کار وجود دارد و باید یاد بگیریم که به طور مؤثر با دیگران ارتباط برقرار کنیم. در ادامه، شما عوامل مؤثر در ارتباط مؤثر با دیگران، آموزش ارتباط موثر، آموزش تکنیکهای برقراری ارتباط و تکنیک ارتباط موثر، مهارت برقراری ارتباط موثر با دیگران و در آخر چگونه ارتباط موثر داشته باشیم را خواهید گرفت.
ارتباط موثر با دیگران و ارتباط ناموثر چیست؟
- وسیلهای برای انتقال اطلاعات بین افراد است.
- راهی برای نشاندادن احساسات به دیگران است.
- بهترین راه برای اینکه که سوءتفاهمها را اصلاح کنید.
- پیشنیاز هر نوع آموزش مؤثر است.
- برای توسعه جامعه ضروری است.
در مقابل ارتباط ناموثر ارتباطی است که:
- باعث سوءتفاهم میشود.
- این امر منجر به نارضایتی، تنهایی و درگیری در خانواده و جامعه میشود.
- باگذشت زمان، اعتمادبهنفس فرد را تضعیف میکند.
- باعث احساس بیچارگی میشود و در نتیجه باعث آسیب اجتماعی و روانی میشود.
- توانایی فرد را برای مقابله با مشکلات زندگی کاهش میدهد.
عوامل موثر در ارتباط موثر با دیگران
ارتباط موثر با دیگران یکی از مهمترین مشکلاتی است که مردم در عصر تکنولوژی با آن روبرو هستند. در زمانی که از آخرین و پیشرفتهترین وسایل ارتباطی استفاده میشود، بسیاری از مردم هنوز نمیتوانند ارتباطهای قوی ایجاد کنند. برخلاف باور عمومی، ارتباط مؤثر نهتنها به معنای آغاز یک رابطه، بلکه به معنای دوام و کیفیت آن نیز است. تسلط بر مهارتهای ارتباطی مناسب میتواند به بهبود روابط اجتماعی کمک زیادی کند. در واقع با تقویت روابط و گسترش دایره ارتباطات، فرصتهای بیشتری برای تعامل با افراد دیگر وجود خواهد داشت.
چه چیزهایی باید در هنگام ارتباط با دیگران در نظر گرفته شود؟ چگونه با دیگران ارتباط برقرار کنیم؟ نحوه برقراری ارتباط ما با دیگران تأثیر زیادی در زندگی و آینده ما دارد و در واقع برای موفقیت در زندگی باید هنر ارتباط مؤثر با دیگران را داشته باشیم. برای اینکه بتوانید با دیگران ارتباط برقرار کنید، در ادامه 11 نکته شگفتانگیز وجود دارد که میتواند به شما در ایجاد ارتباط گرمتر و صمیمیتر با دیگران کمک کند.
1. ارتباط رو در رو برقرار کنید
توجه بیشتری به ارتباط رو در رو با همکاران و مقامات عالیرتبه داشته باشید و به انتقال پیامها از طریق تابلوهای اعلانات، یادداشتها، ایمیل یا هر نوع ارتباط کتبی دیگر متکی نباشید. در ارتباط چهرهبهچهره، اعتماد بهتر و سریعتر ایجاد میشود.
2. تکنیک طلایی: ارتباط موثر به سبک NLP
NLP یک علم جدید و جالب است که در طول 20 سال گذشته گسترشیافته است و شامل روشهایی است که اجازه استفاده بهتر از مغز را برای دستیابی به خواستهها، اهداف، سلامت و از همه مهمتر ارتباط مؤثر با دیگران را میدهد. چگونه از تواناییهای مغز خود برای رسیدن سریعتر و کارآمدتر به اهدافمان استفاده کنیم و با دیگران ارتباط برقرار کنیم.
NLP یک تکنیک برای تغییر روح و زندگی انسان است، نوعی رشد ذهنی، مدیریت ذهنی و به معنای جدید مهندسی ذهن که به فرد اجازه میدهد تا به زندگی خود به طور سازنده و خلاقانه نزدیک شود.
3. شنونده خوبی باشید
اگرچه گوشدادن به دیگران به نظر میرسد یک موضوع بسیار ساده باشد، اما اگر شنونده نتواند از تکنیک گوشدادن بهدرستی استفاده کند، ارتباط مشکلساز میشود. راز یک ارتباط موثر با دیگران توانایی گوشدادن خوب است. وقتی دیگران صحبت میکنند، به آنها احترام بگذارید، مزاحم نشوید و به آنها این فرصت را بدهید که منظور خود را بهصورت کامل بیان کنند، آنچه را که میگویند خلاصه کنند و تکرار کنند، وقتی فرد هنوز صحبت میکند، پاسخهای خود را آماده نکنید، ایمیل را چک نکنید، کاغذهای کاری را زیر و رو نکنید و سعی کنید به چشم شخص دیگر نگاه کنید.
4. واضح و روشن صحبت کنید
واضح صحبت کنید و از عبارات درست استفاده کنید چرا که اگر گفتههایتان نامفهوم باشد، ممکن است دیگران منظور شما را اشتباه درک کنند. بهخصوص انتظارات، طرز فکر و اظهارات افراد را به شیوهای متفاوت تکرار کنید؛ چون نهتنها به آنها تضمین می کند آنچه که آنها در مورد آن صحبت میکنند را درک میکنید، بلکه نشان میدهد به گفتۀ آنها بیشتر اهمیت میدهید.
5. صریح و صادق بودن
صراحت و صادق بودن فرایندی است که نقش نامحسوس اما بسیار مؤثری در ارتباط موثر با دیگران دارد. این فرایند برای چشم قابلمشاهده نیست، اما هر دو طرف درگیر در ارتباط آن را احساس میکنند. چنانچه در ارتباط، صراحت و صداقت وجود نداشته باشد، بدون شک یا قطع خواهد شد و یا به شکل گیجکننده، مبهم و ناسالم ادامه خواهد یافت. اگر ما نمیتوانیم یا نمیخواهیم صریحاً آنچه را که فکر میکنیم بیان کنیم، شخص دیگر بهاشتباه میافتد، به حدس و گمان متوسل میشود و از واقعیت دور میشود.
6. واکنش نشان دهید و واکنش دیگران را هم درک کنید
همه باید بدانند که چه زمانی کار خود را بهخوبی انجام دادهاند و چه زمانی باید آن را بهبود بخشند. به شخص بازخورد دهید و همیشه از کار انجام شده انتقاد کنید، نه خود شخص. اگر عصبانی هستید، قبل از صحبتکردن مدتی ساکت باشید.
7. حفظ آرامش و احترام به طرف مقابل
ما اغلب سعی میکنیم روابطمان با دیگران را ارزیابی کنیم و گاهی اوقات احساس میکنیم که یا باید نظرات و احساسات آنها را رد کنیم، یا بهنوعی نظرات و احساسات خود را (به طور مستقیم یا غیرمستقیم) به آنها تحمیل کنیم. ارتباطات مبتنی بر این روش اغلب تداوم نمییابد و مشکلاتی را برای هر دو طرف درگیر در ارتباطات ایجاد میکند. به همین دلیل، ما با یکدیگر ارتباط برقرار میکنیم تا مشکلات را حل کنیم، درگیریها و برخوردها را حل کنیم، اطلاعات را تبادل کنیم، خودمان را بهتر درک کنیم و نیازهای اجتماعی را برآورده کنیم، در رابطهای که در آن (ارزیابی دیگران) عنصر اصلی است، نهتنها اهداف فوق به دست نمیآید، بلکه آرامش لازم در ارتباطات انسانی نیز از دست میرود. باید به یاد داشته باشیم که همه ما میخواهیم دیگران با نظر ما موافق باشند یا حداقل به افکار و احساسات ما احترام بگذارند و آنها را تأیید کنند، زیرا نظر ما برای خودمان خیلی مهم نیست، اگر دررابطهبا دیگران فکر کنیم که به نظر آنها احترام نمیگذاریم، ارتباط موثر با دیگران بهدرستی و به طور هدفمند انجام نخواهد شد.
8. وقفهای ایجاد کنید
در مذاکرات و ارتباطهایی که طولانی هستند، سعی کنید مقداری استراحت کنید، تا 10 بشمارید و از کمی راه بروید. هر کاري که فکر میکنید آرامتان میکند رو انجام بدهید. سپس قبل از انجام هر کاری، بنشینید و به این فکر کنید که چگونه میخواهید به وضعیت نگاه کنید.
9. مخالفت نمودن به شیوه مناسب
اگر توانایی این را داشته باشیم که بپذیریم که دیگران مانند ما نیستند، آنگاه قادر خواهیم بود به شیوه مناسب با نظرات و عقاید آنها كه به نظر ما صحیح نیستند مخالفت كنیم. بهعبارتدیگر ، ما میتوانیم بدون بحث و جدل مخرب به نتیجه واقعی برسیم که اغلب با سروصدا، فریاد همراه است. یکی از مناسبترین راهها برای مخالفت با نظرات دیگران خلع سلاح است. در این روش فرد یک حقیقت را در حرفهای مخاطب پیدا کرده (حتی اگر با مجموعه حرفهایش موافق نباشد) و سپس در موقعیت موافقت و تأیید مخاطب صحبت میکند. این روش تأثیر آرامبخش عجیبی بر شخص مقابل دارد.
10. موثق و معتبر صحبت کنید
با حرف و عمل خود ثابت کنید که به اصول رفتار حرفهای متعهد هستید. این چیزها فضای اعتماد و صداقت را با دیگران ایجاد میکنند.
11. خودشناسی و افزایش آگاهی
شناسایی دنیای ذهنی دیگران، همدلی با آنها و یا بهنتیجهرسیدن بحثهای ما با دیگران نیازمند خودشناسی و تلاش برای افزایش اطلاعات و آگاهی ما برای شناسایی افراد دیگر است. آگاهی از نقاط قوت و ضعف، ترس، امیال، آرزوها و نیازها و پذیرش صادقانه آنها به ما کمک میکند تا ویژگیهای دیگران را واقعبینانهتر ببینیم و بپذیریم و راحتتر ارتباط موثر با دیگران را برقرار کنیم.
موانع ارتباط موثر با دیگران
برخی از موانع ارتباط موثر با دیگران عبارتاند از:
- اخم کردن
- تهدید کردن
- گوش ندادن
- دروغگو بودن
- تعصبی بودن
- مسخره کردن
- عصبانی شدن
- انتقاد یا تحقیر مردم
- حرف يکي را قطع کردن
- سرزنش یا محکوم کردن
- فریاد زدن یا بلند صحبتکردن
- ارزیابیها و نتیجهگیریهای عجولانه
- احساسات خود را صادقانه بیاننکردن
- پیامهای منفی غیرکلامی (مانند غفلت، عدم توجه و وضعیت دفاعی)
سخن پایانی
ارتباط موثر با دیگران یک اصطلاح گسترده است که روابط مؤثر را در همه جوامع توصیف میکند. هدف از برقراری روابط انسانی تبادل اعتماد، توجه و لذت بین مردم است. با ارتباط مؤثر، علاوه بر کلمات، احساسات طرفین به یکدیگر منتقل میشود و واکنشهای زیادی به وجود میآید. با نگاهی به روابط خانوادگی و محیط کار، متوجه میشویم که مهمترین اصل موفقیت در روابط، خودشناسی، کنترل عاطفی و تجربه احساسات است.
1 Comment
به گفتگوی ما بپیوندید و دیدگاه خود را با ما در میان بگذارید.
ممنون خیلی خوب بود